» Groepen

Racefiets groepen

Het frame van de racefiets is de basis, maar zodra het komt op afstellen van de fiets zijn er meerdere soorten groepen voor verschillende type wielrenners. De groep van een racefiets bestaat uit de bewegende delen, hieronder vallen onder meer de rem, de ketting, kransen, cassette, shifters, crankset, achterderailleur en voorderailleur. Door een goede groep te monteren op de racefiets vergroot je het comfort en gemak van het fietsen. 

Racefiets groep merken

Er zijn meerdere bekende en onbekende merken die groepen leveren voor racefietsen. Dit resulteert ook in veel vershil in kwaliteit van de groepen. Het is belangrijk om een kwalitatief goede groep te monteren, zodat je lang kan genieten van het racefietsen. Wij bij Salden raden dan ook een groep aan van Shimano, SRAM of Campagnolo.

Shimano groepenShimano

Shimano is de bekendste leverancier van groepen voor je racefiets. Ze hebben voor elke groep wielrenners een eigen groep gemaakt, van de beginner tot de vergevorderden en de profs. Elke groep van Shimano heeft dan ook zijn eigen prijsklasse.

De Shimano groepen in volgorde van beginner naar gevorderde, en dus van de goedkoop Shimano groep naar de dure Shimano groep:

 

De beginnende wielrenner zal beginnen met een Shimano Sora of Tiagra, waar de wielrenner die vaker onderweg is zal kiezen voor een 105 of Ultegra. De Shimano Dura Ace heeft de hoogste kwaliteit en zal eerder door wedstrijd rijders en profs worden gebruikt.

Campagnolo groepenCampagnolo

Naast Shimano levert Campagnolo ook erg goede en kwalitatieve groepen voor de racefiets. Het prijsniveau is ook ongeveer gelijk en hier kun je dus ook met een gerust hart een groep van aanschaffen die bij jouw niveau past. De Campagnolo groepen zijn net als die van Shimano ingedeeld in beginner tot gevorderd met de daarbij horende kwaliteit en prijsklasse.

 

SRAM groepenSRAM

SRAM brengt sinds enkele jaren ook groepen uit voor de racefiets. Doordat ze later zijn begonnen met groepen heeft SRAM nog wat in te halen op Shimano en Campagnolo maar is zeker de RED en Force voor de gevorderde wielrenner interessant.

 
Net als bij de Shimano en campagnolo groepen, zal ook hier de beginnende wielrenner kiezen voor een SRAM Apex en de gevorderde voor de SRAM Red.
 

Groepen vergelijken

Als je nog niet veel weet van de groepen is het soms lastig om te bepalen welke groep je moet monteren op je racefiets. In onderstaande overzicht kun je zien voor welke wielrenner welke groep geschikt is. 

Groep voor beginnende wielrenner

Een beginnende wielrenner, die ongeveer 1x per week gaat fietsen en op jaar basis niet meer dan 1500 km fiets is één van de volgende groepen erg geschikt:

 

Elk van deze vier groepen is ideaal voor de beginnende fietser. Hier kun je, met goed onderhoud, meerdere jaren mee vooruit.

Groep voor de gevorderde en recreatieve wielrenner

Voor de wat meer gevorderde wielrenner, maar nog steeds recreatief, die meer dan 2000km per jaar fiets, zijn er drie groepen uitermate geschikt. Deze groepen zijn kwalitatief beter dan de groepen voor de beginnende wielrenner, maar nog stees goed betaalbaar.

Groep voor de ver gevorderde wielrenner en wedstrijd rijders

Zodra je elke dag op de racefiets zit en vele kilometers maakt, is het van belang dat je een kwalitatief hoogstaande groep op de fiets hebt. Alle drie de merken hebben in dit topsegment van groepen meerdere keuzes zitten, waarbij er ook nog verschillen zijn in de groep zelf, door bijvoorbeeld digitale shifters.

 

Racefiets Groepen Vergelijker

Om het nog makkelijker te maken om een groep te vinden voor je racefiets, kun je in onderstaande overzicht een uitzoeken welke groep het beste bij jouw past. Houdt er rekening mee dat dit een leidraad is en geen vast gestelde regel. Wil je meer informatie over de racefiets groepen en een advies op maat, neem dan even contact met ons op.

Niveau Shimano Campagnolo SRAM
Beginner Sora Xenon
Tiagra
veloce Apex
Recreatief 105 Centaur Rival
Gevorderde Ultegra Athena
Force
Ultegra Di2 Chorus
Dura Ace Record
Red
Dura Ace Di2 Super Record