Speedplay

Speedplay is fabrikant van fietspedalen. Met een eigen systeem voor de racefiets waarbij je op beide kanten van het pedaal kan inklikken maken ze vooral furore. Daar kom nog bij de met name de laterale bewegingsruimte naar eigen inzicht ingesteld kan worden.
Shoppen bij
Filters
We kunnen geen producten vinden die overeenkomen met de selectie.

Speedplay

Speedplay is een merk van clipless fietspedaal geproduceerd door Speedplay Inc. in San Diego, California. De modellen omvatten de Zero, Lighte Action, en X voor wegfietsen, Kikker voor mountainbiken, en Drillium voor afdalingen. Speedplay-pedalen worden gebruikt door vele professionele topracers, zoals Cadel Evans, Fabian Cancellara, Jens Voigt, Taylor Phinney, Ralph Salden en Thor Hushovd. Speedplay-wegpedalen zijn extreem populair bij triatleten.
Geschiedenis
Het eerste Speedplay-pedaal, de X, werd in juli 1989 gepatenteerd door Richard Byrne. Het bedrijf werd opgericht in juli 1991. De Kikker, het lichtste inbouwklauwpedaalsysteem in die tijd, werd gepatenteerd in september 1992.
Technologie
Speedplay weg- en bergpedalen worden gekenmerkt door een dubbelzijdige instap, een rijder kan aan weerszijden van de schoenplaat stappen om de schoenplaat vast te zetten en te zweven; de voet is vrij om van de ene kant naar de andere kant om het midden van het pedaal te draaien. De drijver is naar verluidt gemakkelijk te bewegen op het kniegewricht.

Metrigear ontwierp een fietsende krachtmeter die in de holle spindels van Speedplay-pedalen past, maar het bedrijf werd in 2010 overgenomen door Garmin en de technologie die in het Vectorpedaalsysteem van Garmin is geïntegreerd.

Copyright ┬ę December 2023 Wielersport Math Salden bv. All rights reserved.